Brandkonsult
Brandklass till nivå med regelverket.
Har du koll på trä?
Vissa säger... Inga problem, vi löser det.
På Woodsafe säger vi... Låt oss tillsammans diskutera fram en lösning!
Brandtekniskt regelverk är komplext. Det kan vi vara överens om oavsett vilket byggnadsmaterial som används. I din roll som brandkonsult eller rådgivare anses du som sakkunnig med betrodd kompetens att ta rätt beslut.
Men frågan är. Har du koll på träets egenskaper i relation hur olika träslag reagerar vid brand? Flertalet faktorer har direkt koppling till aktuell redovisad brandklass som allt för ofta inte efterlevs. Det finns många exempel på brister exempelvis 2, -3 eller 4sidig exponering. På vilket sida finns brandskyddet, på samtliga eller enbart synlig sida. Är träpanelen brandskyddsmålad eller brandimpregnerad?
Frågorna är många och fallgroparna således lika många om inte fler. Woodsafe Timber Protection är bäst på det vi gör i mer än 30år i branschen. Önskar du sakkunnig rådgivning, kontakta support@woodsafe.com eller kontakta kundtjänst direkt på 010-2067230.
Ditt arbete riskerar lakas ut om du bortser från bruksklassen.
Är det värt det?
En av den viktigaste egenskapen vid exteriör användning är bruklassen, det vill säga, om brandskyddsmedlet är lämpligt att använda i exteriör fuktig miljö eller inte. När du vill vara trygg med din brandskyddsdokumentation säkerställ då att EN16755 EXT uppfylls och att produkten omfattas av typgodkännandebevis. Detta råd är kanske ett av det mest värdefulla du fått när det kommer till föreskrivande av brandimpregnerat trä.
Samma brandklass ex.vis träslag och SP FIRE 105 | Helheten i systemets uppbyggnad godkänd | CE-certifikat | Typgod-kännandebevis | Bruksklass EN16755 | ISO 9001 | Bruksklass, naturlig åldring utan ytbehandling | Bruksklass, naturlig åldring med ytbehandling | |
Fabrikat A | Ja | Ja | Ja, lagkrav | Ja | Ja | Ja | Ja, enligt EN16755 EXT | Ja, enligt EN16755 EXT |
Fabrikat B | Ja | Ja | Ja, lagkrav | Nej, inte lagkrav | Nej, inte lagkrav | Nej, inte lagkrav | Enbart enligt BS-EN16755 EXT som inte är en godkänd europeisk standard | Enbart enligt BS-EN16755 EXT som inte är en godkänd europeisk standard |
Fem värdefulla råd helt gratis
Till dig som brandkonsult
- 1Säkerställ att brandimpregnerat trä omfattas av prestandadeklaration enligt kraven för CPR 305/2011 och EN14915. Kom ihåg att kontrollera egenskaperna mot själva användningsområdet och att produktegenskaperna deklareras enligt AVCP system 1, som är den nivå på kontroll som krävs.
- 2Kom ihåg att CE märkning inte är ett godkännandebevis, det är en deklaration av produktens prestanda, som nödvändigtvis inte uppfyller nationella regler enligt Boverkets byggregler, Plan, -och bygglagen (SFS 2010:900)
- 3Ta hjälp av system för dokumentkontroll, Bilaga-E, Bilaga-C och Fråga och Svar, som ger en tydlig överblick om olika fabrikats egenskaper och certifiering.
- 4Brandimpregnerat trä kan uppnå flertalet olika brandklasser. Men därmed inte sagt att brandskyddsmedlet har lämpliga egenskaper för att monteras i exteriör miljö som fasadbeklädnad. Bruksklass EN16755 EXT är inte ett lagkrav, men en självklarhet att kontrollera för ett hållbart byggande med brandsäkert trä.
- 5Se till helheten av tillverkarens dokumentation, vilket anmält organ som utfärdat certifikaten och tillgången på tillhörande dokumentation.
Tips från 34år av expertis
Woodsafe Timber Protection AB:s råd är att om du vill känna dig trygg i ditt föreskrivande och arbeta professionellt, då ska du använda dig av produkter med typgodkännandebevis som fastställer att produktens tekniska egenskaper överensstämmer med kraven i Boverkets BBR och Plan- och Bygglagen PBL (SFS 2010:900).
Förslag till föreskrivande text
B-s1,d0 Massivt trä
K210/B-s1,d0
B-s1,d0 Plywood
SP FIRE 105
Bilagor
Varning för kopior av WOODSAFE® Exterior WFX
Det finns bara ett original och det är WOODSAFE® Exterior WFX vattenfast brandskydd. Alla andra alternativ är kopior som inte på någon punkt oavsett vad som påstås och utlovas, kan jämställas med WFX.
Argument som att genomimpregnering ger likvärdiga egenskaper, att ytbehandling med olja skulle ge likvärdiga egenskaper, är långt bort från sanningen.
Låt oss förklara skillnaden.
Produkt (A) är sammansatt av till exempel Di-ammoniumfosfat och vatten. Vad är det då som är beständigt? Sammansättningen är vattenlöslig även efter torkning och dessutom mycket hygroskopisk.
Produkt (WFX) däremot är en komplex formula, som i kombination av impregnering och fixeringsprocess kemiskt knyter samman till en polymer. Brandskyddsmedlet WFX är klassificerat vattenfast i exteriör miljö av WPA och AWPA.
Detta är skillnaden!
Frågan du bör ställa dig i valet av kopior. Vem har certifierat löften och påståenden? Vem bär ansvaret när annat brandskyddsmedel som inte kan presentera likvärdig prestanda, lakas ut?
Viktig information om SP FIRE 105
Som sakkunnig måste du se till brandskyddsmedlets egenskaper och inte stirra blint på fasadkravet SP FIRE 105. Det finns flertalet olika brandskyddsmedel som klarar fasadkravet, men det är endast ett fåtal som är lämpliga att använda. Två produkter som tillsynes ha samma prestanda, kan vara raka motsatsen till varandra, trots att bägge klarar SP FIRE 105.
Låt oss beskriva ett vanligt scenario.
Du har två produkter (A och B). Bägge produkterna har godkänd SP FIRE 105 provning, där produkten A har utlåtande från RISE om godkänd provning, medan produkt B är typgodkänd.
Om du nu funderar en liten stund vad skillnaden är så skall du strax få det förklarat.
Svaret är: Bägge produkterna har klarat SP FIRE 105, men produkt B är den enda produkt som uppfyller lagkravet! Varför kan man fråga sig, men svaret är enkelt. SP FIRE 105 ställer inte några krav på brandbeständiga egenskaper, men det gör typgodkännandebevis enligt riktlinjer fastställda i Plan, och Bygglagen (SFS 2010:900) PBL.
Ställ dig då frågan om du verkligen skall föreskriva produkten A när egenskaperna inte är brandbeständiga i exteriör och fuktig omgivning. Hur länge finns funktionen kvar, vad händer sen, hur trygga kan de boende egentligen känna sig? Frågorna är många.
Samma prestanda är inte hela sanningen
Brandkravet B-s1,d0 är det flertalet olika fabrikat och system som uppfyller, men du måste tänka längre än så. Brandklass B-s1,d0 baseras på faktorer som träets tjocklek, luftspalt eller inte luftspalt, ytbehandling, bakomvarande substrat, beläggning av färg eller impregnering.
Använd bilaga Fråga & Svar för enklare kontroll och översikt om produktens prestanda uppfyller monteringsförhållanden.
Typgodkännandebevis ger svaren du behöver
Det bästa sättet att säkerställa egenskaper som faller utanför ramen för kraven på CE-märkning är att tillämpa typgodkännandebevis.
Typgodkännandebevis bekräftar att fasadbrandkravet SP FIRE 105 uppfylls samt att bruksklass EN16755 INT1, INT2 samt EXT uppfylls. Det är nämligen inte möjligt att typgodkänna en fasadbeklädnad enligt provningsmetod SP FIRE 105 utan att EN16755 EXT uppfylls.
Tolka och bedöma dokumentationen
Det finns stort utbud av dokumentation. Frågan är vilken dokumentation som är den rätta.
Många gånger är sunt förnuft tillräckligt. -Påståenden med argument som genom-impregnering och därmed bestående egenskaper likvärdigt med träets livslängd. Svar på påståendet är att om träpanelen genom-impregneras med hygroskopiskt brandskyddsmedel så innebär det inte att brandskyddet är permanent, det tar bara lite längre tid för urlakningen.
Kontakta Woodsafe supportavdelning för mer information.
Varför skall jag föreskriva WOODSAFE®?
Woodsafe Timber Protection AB är den enda tillverkare bortsett från en samarbetspartner som är innehavare av typgodkännandebevis. Våra tjänster bygger på egen tillverkning i en 30årig historia med kvalitetssystem enligt ISO 9001, WPA Benchmark. Det institut för provning och certifiering vi anlitar är RISE. Woodsafe Timber Protection AB är CE märkt sedan 2009, långt innan det blev ett skallkrav enligt CPR 305/2011 (2013).