Skip to content

Miljö Hälsa Hållbarhet

I en utveckling av hållbara samhällen byggda av/med trä, handlar det om mer än bara en brandklass. Helheten, där efterlevnad av lagkrav för miljö, hälsa och hållbarhet är viktiga faktorer att ta hänsyn till i valet av fabrikat. Woodsafe Timber Protection AB redovisar sina insatser och åtgärder i vår hållbarhetsredovisning, och tillhörande dokument finns tillgängliga för nerladdning.

Finner du inte vad du söker så finns vi här för att hjälpa dig.
Du når oss via kundtjänst:

+46 (0) 10 206 72 30
kundtjanst@woodsafe.com

Header ny miljö

Miljö

Låt oss förklara

Att brandimpregnera trä innebär att kemikalier används, med oro för skadliga kemikalier. Det finns lagkrav och det finns bedömningssystem. Låt oss förklara.

Lagkrav och bedömningssystem

Låt oss vägleda dig

Brandimpregnering hamnar under REACH förordningen som är Europaparlamentets och rådets förordning gällande Registration, Evaluation, Authorisation och Restriction of Chemicals. REACH förordningen infördes 2007 för att förbättra skyddet för människors hälsa och miljön från de risker som kemikalier kan medföra. I praktiken handlar Reach om ”Inga data – ingen marknad” som är central för REACH och innebär att en tillverkare eller importör av ämnen inte får sälja kemikalien på den europeiska marknaden om de inte slutför denna registrering och för informationen vidare nedströms i leveranskedjan. Det här handlar inte bara om att följa lagen, det är viktigt att komma ihåg att tillverkning och användning av kemikalier omfattas av ett samhällsansvar.

Till skillnad från REACH, som är en förordning, är bedömningssystem som tillhandahålls av den privata sektorn inte lagkrav. Det är aktörer som mot ersättning tillhandahåller en av dem bedömning av kemiskt innehåll med mera.

 Förordning (lagkrav)Frivilligt
REACHLagkravNej
ByggvarubdömningenInte lagkravJa
Sunda HusInte lagkravJa
SvanenInte lagkravJa
Green BuildingInte lagkravJa
Cradle to CradleInte lagkravJa

Miljö

Vårt erbjudande

Woodsafe Timber Protection AB:s systematiska miljöledningssystem är certifierad enligt ISO 14001:2015 och bekräftar att vi lever upp till förpliktelser och förväntningar.
 

Detta är vårt miljö erbjudande

Exempel på alternativ att välja mellan

Woodsafe har miljö och hållbarhetsarbete högst upp på dagordningen. Vår miljö och hållbarhetsarbete följer samtliga lagkrav som ställs på vår verksamhet och vi har en ständig blick framåt för förbättring och effektivisering vilket innebär att användandet av kemikalier i våra processer skall minska utifrån produktutveckling.

I vårt certifierade miljöledningssystem (ref: 5829M) kontrolleras årligen 72 punkter att vår hantering av kemikalier och relevanta lagkrav uppfylls bland annat:

  • REACH (EG) NR 1907/2006
  • Miljöbalken (SFS 1998:808)
  • Miljöfarlig verksamhet (SFS 1998:899)
  • Egenkontroll (SFS 1998:901)
  • Allmänna vattentjänster (SFS 2006:412)
  • Avfallsförordningen (SFS 2020:614)
  • Hygieniska gränsvärden (AFS 2018:1)
  • + 65 punkter

Hälsa

Låt oss förklara

Woodsafe Timber Protection AB:s brandimpregneringsmedel är registrerade och godkända att använda enligt förordningskraven på kemikalier. Din hälsa betyder allt. Låt oss förklara

Hälsa - Personlig

Låt oss vägleda dig

Kemikalier skapar ofta oro, inte minst för personlig hälsa. När du föreskriver och/eller använder brandimpregnerat trä så är kemikalier ett faktum oavsett det handlar om brandimpregnering eller brandskyddsmålning. Alla tillverkare omfattas av REACH förordningen vilket innebär att miljö och hälso giftiga kemikalier inte är tillåtna att använda. Däremot finns det kemikalier upptagna på SVHC listan vilket är kemikalier med särskild uppmärksamhet där bland annat borföreningar finns upptagna.

I sammanhanget är det viktigt att förstå att lagkraven måste uppfyllas, medan bedömningssystem från den privata sektorn är business där bedömning av en produkt baseras på bedömningssystemens riktlinjer. Dessa måste alltid följa lagkraven, men kan vara ideologiska vilket innebär att aktörerna inte bedömer enligt lagkraven.

Rekommendation vid användande:

  • Använd glasögon
  • Använd andningsmask vid damm
  • Använd skyddshandskar

Risker vid användande:

  • Inte större risker än vanligt virke

Hälsa

Vårt erbjudande

Woodsafe Timber Protection AB har kunskap och kontroll över hantering och användande av våra brand-impregnerade träprodukter och vi känner oss trygga i att du tryggt kan använda våra produkter.

Detta är vår information om hälsa

Exempel på hälsorelaterade fakta

Först vill vi poängtera. Brandskydd är lagkrav och REACH är lagkrav. Woodsafe uppfyller bägge lagkraven. Detta är viktigt att förstå med anledning av att informationsutbudet är brett och kanske inte alltid helt korrekt. Med det sagt så låt oss förklara generella anvisningar om hälsa och våra två system.

Generellt om hälsa:
Slutprodukten som användare kommer i kontakt med innehåller inte kemikalier över lagstadgad gränsnivå och ingen förekomst av allmänt marknadsföringsbegrepp, giftiga kemikalier.

WOODSAFE® PRO™:
Är en vara, inte kemikalier, som inte är klassificerad som giftig eller hälsoskadlig för hälsa eller miljö. Brandskyddsmedlet PRO innehåller <5,5 viktprocent (%) borföreningar. Det föreligger en upplysningsplikt till nedströmsanvändare vilket WOODSAFE® informerar om i prestandadeklaration. Borförening återfinns i naturen, frukt, vatten, konsumentprodukter som salvor, sårsalvor, ögonskölj, äkta kaviar, kemtekniska produkter. Bor tas inte upp av normal hud, bor är inte ett flyktigt ämne och för att uppnå någon form av förgiftning eller illamående måste stora mängder brandskyddat trä förtäras regelbundet.

WOODSAFE® Exterior WFX™:
Är en vara, inte kemikalier, som inte klassificerad som giftig eller hälsoskadlig för hälsa eller miljö. Brandskyddsmedlet WFX innehåller i brukslösning formaldehyd som efter härdningsprocessen reagerar och härdar till en stabil polymer liknande melaminplast exempelvis köksredskap. Färdig slutprodukt innehåller inte fri formaldehyd och är godkänd enligt EN717 (emission).

Hållbarhet

Låt oss förklara

Avsikten med vår hållbarhetsredovisning är att mäta, presentera och ta ansvar för det egna företagets arbete mot en hållbar utveckling. Låt oss förklara.

Hållbarhet

Låt oss vägleda dig

Hållbarhetsredovisning är ett lagkrav för stora företag och är ett sätt att visa upp och klargöra vad företaget har uppnått i sitt arbete för en långsiktigt hållbar utveckling.

Företag som uppfyller två eller alla tre av följande villkor under båda de två senaste räkenskapsåren, skall upprätta en hållbarhetsrapport:

  • Medelantal anställda mer än 250 personer
  • Balansomslutning mer än 175 MSEK
  • Redovisad nettoomsättning mer än 350 MSEK

Hållberhetsredovisning skall enligt lag behandlad fem olika områden.

  1. Miljö (ex. användning av energi och vatten)
  2. Växthusgasutsläpp (Scope 1, 2, 3)
  3. Sociala och personalrelaterade frågor (arbetsvillkor, hälsa, säkerhet, dialog)
  4. Mänskliga rättigheter
  5. Motverkande av korruption

Skyldigheten att upprätta en hållbarhetsrapport gäller för räkenskapsår som inleds 1 januari 2017 eller senare.

Hållbarhet

Vårt erbjudande

Woodsafe Timber Protection AB uppnår inte lagstadgade kriterier för krav på hållbarhetsredovisning. Trots att så är fallet har vi valt att följa lagkraven så intressenter kan värdera våra tjänster.

Hållbarhet

Exempel på Woodsafes övergripande hållbarhetsmål

Woodsafe redovisar enligt riktlinjerna för GRI (Global Reporting Iniative) och de tio principerna som styr innehållet för redovisningen.

  1. Vi identifierar intressenter som påverkar eller påverkas av vår verksamhet.
  2. Vi redogör för hur vår bransch fungerar och villkor som gäller.
  3. Vi identifierar relevans av vår verksamhet.
  4. Vi redovisar fullständighet som täcker alla väsentliga frågor och avgränsningar
  5. Vi redovisar nyckeltal med precision
  6. Vi redovisar både positiva och negativa resultat
  7. Vi redovisar med tydlighet utan krångliga formuleringar och terminologi
  8. Vi redovisar på ett konsekvent sätt över tid
  9. Vi redovisar med tillförlitlighet med analys, sammanställning och arkivering
  10. Vi redovisar årligen

Det vi redovisar täcker in nedanstående lagkrav för hållbarhetsredovisning.

  1. Miljö (ex. användning av energi och vatten)
  2. Växthusgasutsläpp (Scope 1, 2, 3)
  3. Sociala och personalrelaterade frågor (arbetsvillkor, hälsa, säkerhet, dialog)
  4. Mänskliga rättigheter
  5. Motverkande av korruption